Friday, 2 August 2013

Filled Under:

Nabi Muhammad SAW - Mentor Sepanjang Zaman

Bismillah..Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

Ya Allah berkati dah rahmati semua yang baca artikel ini.


Alhamdulillah, segala puji milik Allah, rabb semesta alam. Shalawat dan salam terlimpah dan tercurah kepada manusia pilihan, Nabi Muhammad Shallallahu 'Alaihi Wasallam, keluarga dan para sahabatnya.

Siapakah mentor anda?..soalan yang kadang-kadang membuat kita pening untuk menjawabnya. Berapa ramai yang mempunyai mentor? Kenapa anda memilih seseorang untuk anda menjadikan contoh ikutan pada zaman sekarang? Apabila saya bertanyakan soalan cepu emas ini pasti jawapan bermacam-macam adakalanya sampai tak tahu nak jawapannya pun ada....

Berapa ramai yang akan menjawab Rasulullah saw ialah mentornya?

Mengikut kajian untuk 10 orang hanya satu jer yang akan menyebut Rasulullah saw ialah mentornya..hehehehe jangan sentap yer. Soalan yang buat saya berfikir lama sangat. Kenapa kebanyakan tidak menjawab Rasulullah sebagai Mentornya? Tapi takpe masing-masing mempunyai pendapat mereka tersendiri  dan saya berpendapat Rasullullah saw ialah Mentor sepangjang Zaman.

Kenapa?

Bila kita sebut Mentor kebanyakan orang kaitkan dengan pernigaan jadi kita ulas lebih dari sudut perniagaan. Mengapa Rasulullah perlu di jadikan Mentor kepada semua usahawan.


Sebelum kita bercerita tentang pangjang saya sertakan biodata Mentor yang juga kekasih Allah swt Nabi Muhammad saw.

Nama           : Muhamamad bin Abdullah
Tarirh lahir    : 12 Rabiul Awal tahun Gajah (570 M)
Tempat lahir  : Di kota Mekkah
Bangsa          : Quraisy ,Arab
Nama Ayah    : Abdullah bin Abd Mutalib
Nama Ibu      : Siti Aminah binti WahabTahukah anda semua yang Rasulullah bermula mempelajari ilmu keusahawanan seawal umur 12 tahun dengan mengikuti rombongan pak saudara beliau Abu talib yang juga mentornya pada ketika muda untuk berdagang ke negeri Sham. Rasullullah saw juga mewarisi sifat ayahnya Abdullah bin Abd Mutalib seorang pemuda yang baik dan juga pedagang yang amat berjaya.Cuba tanya diri sendiri bila kita bermula sebagai usahawan?

Rasulullah saw juga menjadi pengembala kambing ketika berusia 8 tahun. Untuk mengembala kambing bukan semuadah di sangka. Kambing terkenal dengan bau hapak,degil dan tidak mendengar arahan.Usahawan wajar mengambil iktibar di sebalik mengembala kambing.In Shaa Allah anda akan belajar sesuatu.Rasullullah saw juga di kenali sebagai "Al-Amin" iaitu Jujur dan Amanah ketika berniaga.Antara 4 sifat yang patut ada pada setiap usahawan yang ingin berniaga gaya Rasulullah ialah Benar,Amanah ,Sampaikan dan Bijak.

Pada umur Rasullullah 25 tahun, di Mekkah ada seorang wanita kaya dari keturunan Bani Abdul Uzza bin Qusai bin Kilab. Namanya Siti Khadijah binti Khuwailid. Mengikut sumber kekayaan Siti Khadijah menyamai perniagaan semua orang Quraisy yang lain. Apabila bila dia mendengar tentang Rasulullah, kejujuran Rasulullah dan peribadi Rasulullah yang sangat mulia, Siti Khadijah menawarkan kepada Rasulullah untuk menguruskan perniagaannya ke Syam. Rasulullah setuju dan keluarlah Rasulullah ke Syam membawa barang dagangan Siti Khadijah. Rasulullah juga ditemani oleh Maisarah, salah seorang khadam Siti Khadijah.

Mengapa Rasulullah ialah Mentor Sepangjang Zaman ?

1- Baginda ialah Rasul yang terakhir di utuskan oleh Allah swt.

2- Baginda Pemerintah Khalifah Islamiah yang pertama

3- Baginda ialah Jenaral Perang

4- Baginda ialah pemerintah Madinah

5- Bagainda ialah ahli perniagaan yang menguruskan perdagangan bagi pihak Siti Khatijah Khuwalid.

Melihat pada semua jawatan yang di pegang oleh baginda betapa hebatnya Rasulullah dalam semua bidang bak kata orang zaman sekali semua boleh..Itulah Nabi Muhammad saw yang amat saya sayangi.

Rasulullah saw mengamalkan sistem yang bagus dalam perniagaan antaranya

Pengurusan terbaik,Perhubungan awam (PR),Konsep Pemasaran, Bersaing dengan adil, Menjenamakan mengikut sunnah,Sumber manusia yang teratur,Menpunyai rakan niaga dan juga tanggungjawab sosial (CSR).

Walaupun konsep pernigaaan Rasulullah saw boleh di katakan klasik tapi pada pandangan saya model adalah sama cuma zaman sahaja yang berbeza.

Harapan saya ialah kita semua menjadikan Rasullullah saw sebagai mentor dalam apa sahaja tindakan yang akan kita lakukan.In Shaa Allah semua yang di lakukan akan mendapat barokah. Jangan lupa yang kita mempunyai Mentor Sepanjang Zaman Nabi Muhammad saw.

Maaf sekiranya ada terkasar bahasa yang baik dari Allah swt ,yang buruk dari saya sendiri . Di harap perkongsian ini dapat mencetus idea untuk sahabat-sahabat.

Jazakumullahu Kairan Kathira.

-Shafiz Azmi-

Sumber - Buku Jejak Bisnes Rasul
Blog      - rauhan-deen 


1 comments:

Copyright @ 2013 Shafiz Azmi.