Tuesday, 6 August 2013

"Ya Allah adakah kami akan bertemu Ramadhan pada tahun depan"

Bismillah...Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

Ya Allah berkati dan rahmati semua yang membaca artikel ini.

Alhamdulilah dan syukur pada Allah swt di izinkan untuk berada di bulan yang penuh Barokah ini.  Beberapa jam lagi kita akan menyambut shawal yang di nanti hampir seluruh umat islam di dalam dunia ni kannn.

Adakah kita sudah bersyukur masih di beri kesempatan untuk habiskan Ramadhan ini?

Apakah yang sedang anda lakukan sekarang?

Shoping?

Memasak?

Jawapannya hanya anda yang tahu..Sebenarnya saya berterima kasih pada Ustaz Azhar Idrus di kala saya membelek fb tiba-tiba terbaca post ini ..sentap sekejap..Sentap beb..





Saya setuju dengan pendapat beliau Orang awam bergembira,Ahli ibadah bersedih.
Mesti ramai bertanya..Kenapa aku kena bersedih apabila datangnya Syawal?. Itulah soalan yang aku sedang tanya pada diriku...Hahahaha..dan bila di fikirkan balik tiba-tiba dapat jawapan yang mungkin tak sama dengan orang lain..Bagaimana inilah Ramadhan yang terakhir buatku ? Adakah aku mampu bergembira? Adakah aku berpeluang berjumpa malam Lailatul Qadar...Jawab tuan dan puan..Tiba-tiba mood raya bertukar...
  
Rasulullah saw dan sahabat-sahabat sangat gembira bila ketika memasuki bulan Ramadhan,
Sedih ketika meninggalkan Ramadhan.

Tiba-tiba aku bertanya pada diriku sendiri , Apa yang sedang aku lakukan? Hampir menitis air mataku.
Semangat menyambut Ramadhan oleh Rasulullah SAW digambarkan dalam perintah kepada umat Islam untuk mengisi bulan Rajab dan Sya’ban untuk persiapan bulan Ramadhan. Rasulullah SAW dan sahabat sangat gembira ketika memasuki bulan Ramadhan dan sedih ketika meninggalkan Ramadhan.


Ketika di sepuluh hari terakhir Rasulullah melakukan i’tikaf di masjid yang merupakan kegiatan ibadah yang berisi zikir dan ibadah lainnya. I’tikaf hanya dilakukan di masjid dan pelakunya tidak melaksanakan kegiatan lain di luar i’tikaf kecuali ada keperluan mendesak.

Maka, ketika Ramadhan mencapai hari terakhir, para sahabat menangis dan sedih, mereka tidak tahu apakah masih berpeluang menjumpai Ramadhan di tahun berikutnya.
Adakah 2013 Ramadhan terakhir kita?

Soalan cepu emas pada pagi yang penuh barokah..Saya masih ingat pada 2012 kita di gemparnya yang dunia akan kiamat..Masa tu lar semua dah risau termasuklah saya..Tapi isu yang paling penting adakah kita masih berpeluang untuk bertemu Ramadhan pada tahun depan..Soalan yang tidak boleh di jawab oleh sesiapa pun kecuali Allah swt. Pernah dengar satu ungkapan "Beribadah seolah-olah mati besok".

Apa kita akan buat sekiranya mati besok? mesti 1000% komitmen kann. Sebenarnya mati tu dekat cuma kita jer tak sedar . Ada sesetengah yang merasakan mereka takan mati,mereka merasakan akan kekal buat selamanya. Mati itu pasti cuma cepat atau lambat sahaja.

Di kesempatan ini marilah ramai-ramai berhenti sejenak dari aktiviti-aktiviti dan berdoa pada Allah supaya kita di beri kesempatan untuk bertemu Ramadhan pada tahun hadapan. Memang syawal untuk kita bergumbira tetapi ingatlah yang perjuangan belum berakhir, Teruskan aktiviti-aktiviti  yang di lakukan di bulan Ramadhan.Penuhkan masjid-masjid,isi masa terluang dengan berzikir jangan lupa bersedekah. Anggaplah setiap masa dan bulan adalah Ramadhan.


Kepada yang gembira sangat kann syaitan dan iblis dan sedia untuk sambung tugasnya...Bergembira ler.

Akhir sekali saya memohon maaf sekiranya terkasar dalam penulisan ini maklumlah budak baru belajar. Harapan saya semua dapat melakukan anjakan paradigma...cehh wahh..dah lama tak gunakan ayat ni. Saya berkongsi dengan izin Allah swt. Yang baik dari Allah swt yang buruk dari saya sendiri.  Apa pun saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari  Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin,




Terima kasih Allah kerana memberikan kami kesempatan untuk menghabiskan Ramadhan pada tahun ini, dan sampaikanlah Kami ke ramadhan seterusnya. Amin, Ya Rabbal- Alamin.


 -SHAFIZ AZMI-



Sumber : Blog Master Ruskan



Friday, 2 August 2013

Kalau Aku Kaya - Hari-Hari Raya


Bismillah | Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

Selamat bercuti pada semua.Tengahari ni kita santai jer...Layan lagu "Bila aku Kaya". Sesuai dengan mood raya sekarang...

Kalau Aku Kaya – Altimet feat. Awi Rafael.

Lirik dia menarik...jom kita layan.. hayati liriknya..

              
Kalau aku kaya
Hari hari hari raya
Bil-bil jiran keluarga
Aku belanja selamba
Kalau aku kaya
Aku beli segalanya
Bungkuskan semua
Hadiahkan pada mama 







Nabi Muhammad SAW - Mentor Sepanjang Zaman

Bismillah..Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

Ya Allah berkati dah rahmati semua yang baca artikel ini.


Alhamdulillah, segala puji milik Allah, rabb semesta alam. Shalawat dan salam terlimpah dan tercurah kepada manusia pilihan, Nabi Muhammad Shallallahu 'Alaihi Wasallam, keluarga dan para sahabatnya.

Siapakah mentor anda?..soalan yang kadang-kadang membuat kita pening untuk menjawabnya. Berapa ramai yang mempunyai mentor? Kenapa anda memilih seseorang untuk anda menjadikan contoh ikutan pada zaman sekarang? Apabila saya bertanyakan soalan cepu emas ini pasti jawapan bermacam-macam adakalanya sampai tak tahu nak jawapannya pun ada....

Berapa ramai yang akan menjawab Rasulullah saw ialah mentornya?

Mengikut kajian untuk 10 orang hanya satu jer yang akan menyebut Rasulullah saw ialah mentornya..hehehehe jangan sentap yer. Soalan yang buat saya berfikir lama sangat. Kenapa kebanyakan tidak menjawab Rasulullah sebagai Mentornya? Tapi takpe masing-masing mempunyai pendapat mereka tersendiri  dan saya berpendapat Rasullullah saw ialah Mentor sepangjang Zaman.

Kenapa?

Bila kita sebut Mentor kebanyakan orang kaitkan dengan pernigaan jadi kita ulas lebih dari sudut perniagaan. Mengapa Rasulullah perlu di jadikan Mentor kepada semua usahawan.


Sebelum kita bercerita tentang pangjang saya sertakan biodata Mentor yang juga kekasih Allah swt Nabi Muhammad saw.

Nama           : Muhamamad bin Abdullah
Tarirh lahir    : 12 Rabiul Awal tahun Gajah (570 M)
Tempat lahir  : Di kota Mekkah
Bangsa          : Quraisy ,Arab
Nama Ayah    : Abdullah bin Abd Mutalib
Nama Ibu      : Siti Aminah binti Wahab



Tahukah anda semua yang Rasulullah bermula mempelajari ilmu keusahawanan seawal umur 12 tahun dengan mengikuti rombongan pak saudara beliau Abu talib yang juga mentornya pada ketika muda untuk berdagang ke negeri Sham. Rasullullah saw juga mewarisi sifat ayahnya Abdullah bin Abd Mutalib seorang pemuda yang baik dan juga pedagang yang amat berjaya.Cuba tanya diri sendiri bila kita bermula sebagai usahawan?

Rasulullah saw juga menjadi pengembala kambing ketika berusia 8 tahun. Untuk mengembala kambing bukan semuadah di sangka. Kambing terkenal dengan bau hapak,degil dan tidak mendengar arahan.Usahawan wajar mengambil iktibar di sebalik mengembala kambing.In Shaa Allah anda akan belajar sesuatu.



Rasullullah saw juga di kenali sebagai "Al-Amin" iaitu Jujur dan Amanah ketika berniaga.Antara 4 sifat yang patut ada pada setiap usahawan yang ingin berniaga gaya Rasulullah ialah Benar,Amanah ,Sampaikan dan Bijak.

Pada umur Rasullullah 25 tahun, di Mekkah ada seorang wanita kaya dari keturunan Bani Abdul Uzza bin Qusai bin Kilab. Namanya Siti Khadijah binti Khuwailid. Mengikut sumber kekayaan Siti Khadijah menyamai perniagaan semua orang Quraisy yang lain. Apabila bila dia mendengar tentang Rasulullah, kejujuran Rasulullah dan peribadi Rasulullah yang sangat mulia, Siti Khadijah menawarkan kepada Rasulullah untuk menguruskan perniagaannya ke Syam. Rasulullah setuju dan keluarlah Rasulullah ke Syam membawa barang dagangan Siti Khadijah. Rasulullah juga ditemani oleh Maisarah, salah seorang khadam Siti Khadijah.

Mengapa Rasulullah ialah Mentor Sepangjang Zaman ?

1- Baginda ialah Rasul yang terakhir di utuskan oleh Allah swt.

2- Baginda Pemerintah Khalifah Islamiah yang pertama

3- Baginda ialah Jenaral Perang

4- Baginda ialah pemerintah Madinah

5- Bagainda ialah ahli perniagaan yang menguruskan perdagangan bagi pihak Siti Khatijah Khuwalid.

Melihat pada semua jawatan yang di pegang oleh baginda betapa hebatnya Rasulullah dalam semua bidang bak kata orang zaman sekali semua boleh..Itulah Nabi Muhammad saw yang amat saya sayangi.

Rasulullah saw mengamalkan sistem yang bagus dalam perniagaan antaranya

Pengurusan terbaik,Perhubungan awam (PR),Konsep Pemasaran, Bersaing dengan adil, Menjenamakan mengikut sunnah,Sumber manusia yang teratur,Menpunyai rakan niaga dan juga tanggungjawab sosial (CSR).

Walaupun konsep pernigaaan Rasulullah saw boleh di katakan klasik tapi pada pandangan saya model adalah sama cuma zaman sahaja yang berbeza.

Harapan saya ialah kita semua menjadikan Rasullullah saw sebagai mentor dalam apa sahaja tindakan yang akan kita lakukan.In Shaa Allah semua yang di lakukan akan mendapat barokah. Jangan lupa yang kita mempunyai Mentor Sepanjang Zaman Nabi Muhammad saw.

Maaf sekiranya ada terkasar bahasa yang baik dari Allah swt ,yang buruk dari saya sendiri . Di harap perkongsian ini dapat mencetus idea untuk sahabat-sahabat.

Jazakumullahu Kairan Kathira.

-Shafiz Azmi-

Sumber - Buku Jejak Bisnes Rasul
Blog      - rauhan-deen 


Copyright @ 2013 Shafiz Azmi.